ZELENÁ ENERGIA PRE VÁŠ DOMOV

Štátne dotácie využilo necelých 2000 záujemcov !!!

22.07.2010 20:49

Podľa údajov komunikačného oddelenia Ministerstva hospodárstva SR v rámci Programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach bolo od 20. apríla 2009 do 15.júla 2010 schválených 2 423 žiadostí s dotáciami v celkovej sume 2, 375 mil. eur, z toho na kolektory 2,091 mil.eur. Zo schválených žiadostí bolo 1 998 na inštalácie slnečných kolektorov a 425 na kotly na biomasu. Z celkovej schválenej sumy 8 miliónov € sa tak za 15 mesiacov nevyčerpala ani tretina, pritom už rok platí dvojnásobná dotácia vo výške až 200 eur na m2 absorbčnej plochy slnečných kolektorov.

 



,,Necelých 2000 schválených žiadostí o dotácie na kolektory je aj na slovenské pomery veľmi málo. Pritom bez dotácii by v čase krízy došlo k výraznému prepadu predaja. Odhadom 90 percent namontovaných slnečných kolektorov pre obyvateľstvo v súčasnosti využíva dotácie. Dúfame, že nová vláda si osvojí podporu obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a bude pokračovať v politike dotácii pre tento najekologickejší zdroj energie. V opačnom prípade by došlo k drastickému prepadu využívania OZE, kde je Slovensko aj tak na chvoste v EU“, konštatoval M.Novák.

,,Situácia na Slovensku je pozitívne ovplyvnená hlavne vďaka pokračujúcim štátnym dotáciám na zavedenie slnečných kolektorov. Pre občanov je v súčasnosti kúpa dotovanej solárnej zostavy na prípravu teplej vody najvýhodnejšou za posledných 15 rokov. Ceny sú po predchádzajúcom poklese prijateľné a navyše výslednú cenu solárnej zostavy zlacňuje v SR podpora. Táto situácia však dlho nepotrvá. Na svetových burzách medziročne vzrástli ceny medi a ďalších kovov. Je len otázkou času, kedy budú výrobcovia nútení premietnuť rast cien vstupov do realizačných cien. Taktiež nie je jasné, či sa nájdu ďalšie finančné zdroje na dotácie po vyčerpaní vyčlenenej čiastky.

Výhodou slnečných kolektorov, v porovnaní s inými zdrojmi energie je to, že slnečné kolektory si vyžadujú investíciu v podstate iba raz. Po namontovaní solárneho systému už žiadne ďalšie väčšie výdavky občan nemá a nasledujúcich 30 a viac rokov má podstatnú časť teplej vody zadarmo. Šetrí na usporenom plyne, elektrine, alebo pevnom palive. V podstate jediná údržba, ktorá je za 30-40 rokov životnosti potrebná, je výmena nemrznúcej zmesi v primárnom systéme raz za cca 6 rokov.



Zdroj: Thermo Solar

Kontakt

Ing. Milan Tropek MITROX

mitrox@mitrox.sk

Rabčice 472
029 45 Rabčice
Slovenská republika

+421 903 127 464

Vyhľadávanie

© 2009-2024 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode