ZELENÁ ENERGIA PRE VÁŠ DOMOV

Štát dotuje solárne zostavy a kotly na biomasu

15.02.2010 14:58

Od vlaňajšieho zavedenia dotácie na solárne zostavy a kotly na biomasu zaregistrovala doteraz Slovenská inovačná a energetická agentúra približne 1800 žiadostí o dotáciu. Z nich sa 1480 týkalo slnečných kolektorov a ostatné sú žiadosti o dotáciu na kotol na biomasu.


Ilustračný obrázok
Zdroj: TASR


Komisia Ministerstva hospodárstva SR zatiaľ schválila na základe programu vyššieho využitia biomasy a slnečnej energie v domácnostiach približne 1500 žiadostí o dotáciu, konštatoval riaditeľ slovenského výrobcu slnečných kolektorov Thermo|solar Žiar, s.r.o., Žiar nad Hronom Milan Novák.

"Práve zavedenie dotácií vlani spôsobilo, že aj napriek kríze sa na Slovensku neprepadol trh so slnečnými kolektormi. Ich predaj ostal na približne rovnakej úrovni ako v minulých rokoch,"
dodal Novák.

Zdôraznil, že podmienky na získanie štátnej dotácie sa nezmenili až na jedinú výnimku. Je ňou od začiatku tohto roka povinnosť výrobcu doložiť štátnou skúšobňou v Piešťanoch potvrdený minimálny energetický zisk 525 kWh/m2 ročne vztiahnutý na absorpčnú plochu.

Táto podmienka sa prakticky zákazníka netýka, potvrdenie mu poskytuje výrobca. Zákazník musí získať sám iba dve potvrdenia z katastrálneho úradu o tom, že je vlastníkom nehnuteľnosti, na ktorú sa montuje solárna zostava a doklad o zaplatení daní z daňového úradu. Všetky ostatné potvrdenia môže nahradiť čestnými vyhláseniami alebo mu ich dodajú montážnici.

Kúpa solárnej zostavy na prípravu teplej vody pomocou slnečných kolektorov je aj v roku 2010 výhodná, pretože štát poskytuje zvýšené dotácie vo výške až 200 eur na štvorcový meter absorpčnej plochy slnečných kolektorov.

V praxi to znamená, že dotácia pokryje približne 35% z konečnej ceny solárnej zostavy na kľúč aj s montážou, pričom počas praxou potvrdenej životnosti na úrovni 30 rokov sa solárny systém aj pri dnešných cenách energií niekoľkokrát zaplatí. Zariadenie ušetrí až 70% z nákladov na prípravu teplej vody pre domácnosti, uzavrel Novák.

Zdroj: TASR

Kontakt

Ing. Milan Tropek MITROX

mitrox@mitrox.sk

Rabčice 472
029 45 Rabčice
Slovenská republika

+421 903 127 464

Vyhľadávanie

© 2009-2024 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode